Familio

Continuïteit van het familiebedrijf

In Familio brengen we de verschillende generaties van het familiebedrijf samen in een concreet begeleidingstraject. Hierdoor kunnen we het reilen en zeilen van een familiebedrijf vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Door verschillende generaties samen te brengen, kunnen we tevens de overdracht bij een toekomstige generatiewissel vlotter en sneller laten verlopen. Dit alles met het oog op het veilig stellen van de toekomst van het familiebedrijf.

Doelgroep

U bent een familiale ondernemer waarbij uw kind(eren) u wil(len) opvolgen. Dit is geen evidentie want van de eerste tot de tweede generatie slaagt hier maar 30% van de familiale ondernemers succesvol in. Van de tweede op de derde generatie blijft maar 10% overeind. In dit traject worden de overlatende en overnemende generatie samen in een bad gestoken om dit complexe proces tot in de puntjes voor te bereiden.

Programma

Het programma bestaat uit een variëteit van topics. De focus ligt op het in kaart brengen van de huidige alsook toekomstige situatie van het familiebedrijf, met het oog op het bewaken van de continuïteit. De volgende topics komen aan bod:

  • Mijn familiebedrijf onder de loep: een scan van de huidige situatie van mijn bedrijf, de familie en mezelf. Verwachtingen en uitdagingen
  • Fiscale en juridische aspecten van de overdracht
  • Strategie en professionalisering: van uitvoerder naar strateeg
  • Professionalisering & Governance: managementteam, raad van bestuur/advies
  • Parent management: conflicten over generaties heen (enkel overnemende generatie)
  • Rolverwarring: conflicten binnen het bedrijf en de familie (enkel overlatende generatie)

Geboeid door ons gevarieerd aanbod? Schrijf je dan hier in voor de door jou gekozen cluster(s).

Datum

Uur

Plaats

ma 23 oktober 2017
13:30
De Barrier
ma 20 november 2017
17:30
De Barrier
ma 18 december 2017
17:30
De Barrier(1)
ma 29 januari 2018
17:30
De Barrier
ma 26 februari 2018
17:30
THB(2)
do 22 maart 2018
17:30
Family Business Happening
ma 16 april 2018
17:30
De Barrier
ma 14 mei 2018
17:30
De Barrier
vr 15 juni 2018
18:30
Proclamatie & BBQ
(1) enkel overnemende generatie
(2) enkel overlatende generatie

Professor Pieter Vandekerkhof

Professor

Pieter Vandekerkhof

Prof. dr. Pieter Vandekerkhof onderzocht de impact van diversiteit in bestuursorganen zoals het managementteam, raad van bestuur, raad van advies… binnen familiebedrijven. Naast het doceren aan de UHasselt voert hij een post-doctoraal onderzoek aan het RCEF (Research Center for Entrepreneurship and Family Firms) waarmee met stip aangetoond dat hij over een bijzondere kennis aangaande overdracht binnen familiebedrijven beschikt.

Dankzij steun van de Vlaamse overheid kost deze cluster slechts € 1000 per deelnemer. Geen kmo-portefeuille van toepassing.

Vlaamse overheid